ISO 9001

Az ISO 9001 szabvány egy Minőségirányítási Rendszer (MIR), és azon keresztül egy szervezet általános működési modelljét írja le. Olyan általános követelményeket fogalmaz meg, amelyek teljesítése egy társaság sikeres, azaz gazdaságos, és a vevők elégedettségét elérő működéséhez szükséges.

A vevői követelményeknek való megfelelés mind a termékek, mind a szolgáltatások esetén minden vállalkozás számára alapvető elvárás. Az ISO 9001 rendszer keretet biztosít az üzleti folyamatok rendszerszemléletű irányításához annak érdekében, hogy a vevői követelményeket egyre jobban teljesítsük, ügyfeleinket megtartsuk, újakat szerezzünk, és elégedettségüket folyamatosan növeljük.

Az ISO 9001 szabvány nyolc minőségirányítási alapelvre épül:

 1. vevőorientált szervezet;
 2. vezetés;
 3. munkatársak részvétele;
 4. folyamatalapú megközelítés;
 1. rendszerszemlélet;
 2. folyamatos fejlesztés;
 3. tényalapú döntéshozatal;
 4. kölcsönösen előnyös szállítói kapcsolatok.

 

Tanúsítvány

Az ISO rövidítés az International Organization for Standardization szervezetre utal, amely egy nemzetközi – több mint 100 nemzet szabványosítási tagszervezeteit magába foglaló – szövetség. A szervezet számos nemzetközi szabványt tart karban, központja Genfben, Svájcban található.

A szabványról általában

A szabvány aktuális változata kisebb módosítások, frissítések, illetve pontosítások mellett megtartotta az elődeire jellemző folyamatközpontúságot, az eredményességre és hatékonyságra való koncentrálást.

Az ISO 9001 szabvány főbb elemei:

 1. Alkalmazási terület
 2. Rendelkező hivatkozások
 3. Szakkifejezések és meghatározásuk
 4. Minőségirányítási rendszer
 1. A vezetőség felelősségi köre
 2. Gazdálkodás az erőforrásokkal
 3. A termék előállítása
 4. Mérés, elemzés és fejlesztés

Az ISO 9001 szerinti tanúsítás kapcsolódása más rendszertanúsításokhoz

A szabvány alapelve a folyamatos fejlődés, akárcsak az autóipari minőségirányítási (ISO/TS 16949 szerinti), a munkahelyi egészségvédelem és biztonságirányítási (OHSAS 18001, VCA szerinti) és környezetirányítási (ISO 14001 és EMAS szerinti) rendszerek esetén, így szemléletmódja szorosan kapcsolódik azokhoz.